Home > Tárhely és domain kezelése > The Hosting > rsync a The Hostingon

rsync a The Hostingon

A leírás legfőképpen azoknak szól, akik a migrálás (vagy a The Hostingra való váltás) után csalódottak, hogy az rsync szinkronizációs segédprogramot már nem használhatják.

Egy kis technikai betekintés: a előző szervereken az FTP kapcsolatot egy proFTPd démon szolgálja ki, míg az SFTP-t, SSHFS-t és rsync-t egy OpenSSH démon. Az új szerverek felépítésénél a lehető legtöbb feladatot átadtuk a proFTPd démonnak, mely jelenleg az FTP-t, SSHFS-t és az SFTP-t is kiszolgálja, viszont az rsync-t nem támogatja.

Addigis, míg valaki elbíbelődik és leprogramozza a mod_rsync-t a proFTPd számára, létezik egy alternatíva: rsync SSHFS-en keresztül.

Az SSHFS egy hasznos segédeszköz, mely lehetővé teszi, hogy SSH-n keresztül egy távoli könyvtár a lokális állományrendszerre kapcsolódjon. A kapcsolódást követően a fájlrendszerrel úgy dolgozhat, mintha a saját számítógépén tárolná azt. A kapcsolódás viszonylag egyszerű:

developer@shell:~$ mkdir azendomainem
developer@shell:~$ sshfs azendomainem.hu@azendomainem.hu: ~/azendomainem
azendomainem.hu@azendomainem.hu's password: 
developer@shell:~$ ls azendomainem
logs sub web

Amint a tárhely kapcsolódott, boldogan hangolhatja a tartalmat:

rsync -av --delete ~/devel/site/web/ ~/azendomainem.hu/web 

A hangolás befejeztével a tárhelyét lekapcsolhatja a lokális állományrendszerről a következő parancs segítségével:

fusermount -u ~/azendomainem

Hitelesítés privát kulcs segítségével

Ha előnyben részesíti azt, hogy az SSHFS nekérjen minden bejelentkezés alkalmával jelszót, létrehozhat a tárhelyen egy ".ssh" mappát, melyben egy "authorized_keys" fájlt hoz létre, melyben a saját SSH kulcsait helyezheti el. A fő privát kulcsot (ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor a ssh-keygen paraccsal létrehozhatja azt) a ~/.ssh/id_rsa.pub fájlban találja.

Van itt egy kis bökkenő: a privát kulcs formátuma összeegyeztethető az OpenSSH szerverrel, viszont a proFTPd-vel nem. Ezért a privát kulcsot először át kell alakítani egy speciális RFC4716 formátumra:

ssh-keygen -e -f ~/.ssh/id_rsa.pub 

A terminálon keresztül megadott parancs a privát kulcsot olyan formára módosítja, amely már megadható .ssh/authorized_keys fájlba a tárhelyen.