Home > E-mailek kezelése > Az E-mail fiók beállítása > A domain levelezőszerver beállítása

A domain levelezőszerver beállítása

webadmin felületen meghatározhatóak a levelezőszerver beállításai. Az E-mail -Szerver beállítások menüponton beállítható:

  • e-mailek használata aldomainek részére
  • posta fogadása a domainen belül
  • RBL Blacklist – feketelista ellenőrzés a beérkező leveleknél
  • SPF ellenőrzés
  • DKIM signing


Az aldomainekhez tartozó e-mail címek

Engedélyezéskor az aldomainekhez is létrehozhat e-mail fiókot, aliast és átirányítást. Ilyen e-mail fiók létrehozása esetén az adott aldomainhez tartozó mailszerver általi postafogadás automatikusan aktív, amennyiben nem léteznek MX bejegyzések, a létrehozásuk automatikusan megtörténik.


Posta fogadása a domainen

Az opció lehetővé teszi a szervereink általi e-mail fogadás kikapcsolását. Ez abban az esetben szükséges, ha az adott domain levelezését más szerver szolgálja ki. Ha a fogadás be lenne kapcsolva, a szerverünk az adott domain levelezés fogadná, de csak a szervereinken belül. Külsős levél fogadása nem lehetséges, valamint a levélküldés sem elérhető. E-mail fiók, alias vagy forward létrehozásánál a posta fogadása automatikusan bekapcsol.


RBL Blacklist

Ezzel az opcióval kikapcsolhatja a küldő szerver IP címének ellenőrzését nyilvános feketelista-adatbázisok bejegyzéseivel szemben. Amennyiben a szerver IP címe valamilyen RBL-adatbázisban található, a levél fogadását a szerver elutasítja. A levelezőszerver nagy mennyiségű nem kívánt levél küldése miatt kerülhet feketelistára. Ha a küldő szervere feketelistán van, de ennek ellenőre szeretné fogadni a szerverről érkező leveleket, két lehetősége van:

  1. A feketelistára került szerver rendszergazdája kérvényezi az IP cím eltávolítását a listáról. Ezután a levelek fogadását nem utasítja el a szerver.
  2. Kapcsoja ki az RBL Blacklist funkciót a WebAdmin felületen. Ezzel a levelek fogadása sikeres, viszont figyelmeztetnénk, hogy ilyen esetben a nem kivánt levelek mennyisége is megnövekszik.


SPF ellenőrzés

Az SPF ellenőrzi a szerver IP címét a megengedett szerverek jegyzékével szemben. Ha az IP cím nem található a jegyzékben és a feladó részéről az SPF a posta elutasítására van, az e-maileket nem készbesíti a szerver. Minden bejövő e-mail fejlécébe belekerül egy Received-SPF bejegyzés az ellenőrzés végeredményével. Ha a feladó szervere nem támogatja az SPF-t, az e-mailt fogadja.

Több információt az SPF-ről a http://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework oldalon talál.


DKIM signing

Ez a beállítás lehetővé teszi a doménje DKIM aláírását (DomainKeys Azonosított Mail). 

Bővebb információt a http://en.wikipedia.org/wiki/DomainKeys_Identified_Mail olvashat.