Home > Tárhely - általános információk > Tárhely terhelése > Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Az osztott tárhelyen elhelyezett weboldalak CPU felhasználási statisztikája a webszerver működéshez szükséges időt képviseli.

A megnövekedett CPU terhelésnek több oka lehet:


  • A weboldal vagy annak egy része magas látogatottságnak örvend, ezért ellenőrizze a weboldal logokat, AWStats statisztikákat, vagy útmutátónk segítségével figyelje meg az oldal terhelését.
  • A weboldala lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizze a tárhely tartalmát, nem gyarapodott-e meg a nem kívánt fájlok száma, mint például megjegyzések a társalgásban. Nézze át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. A forgalmi statisztikák adataiban figyelje meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsa össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel. A biztonság kedvéért frissítse a belépési jelszavakat.
  • Abban az esetben, ha a weboldala forgalma jogos és mégis növelt I/O forgalmat tapasztal, a magas terhelést a PHP alkalmazás helytelen megírása is okozhatja. Nézze át a forráskódot, nem olvas vagy ír nagy mennyiségű fájlt feleslegesen.
  • Problémát egy spammal telített adatbázis is jelenthet. Az ilyen adatbázisra (általában több GB nagyságú) irányuló kérések feldolgozása hosszú időt igényel, ami magas CPU és I/O terhelést eredményez. Ennek következtében a weboldal is lelassul. Ellenőrizze adatbázisok tábláit, főleg azokat amelyek megnevezése tartalmazza a “comments” kifejezés. Nézze át, hogy nem taktalmaznak-e nem kívánatos, főleg külföldi címekre irányuló, hozzászólást. Az ilyen, nem kívánatos bejegyzéseket, törölje az adatbázisból és a táblákat pedig védje le CAPTCHA, vagy GeoIP segítségével.
  • Az ügyfélszolgálatunktól kérheti a weboldala teljesítmény elemzését, az elemzés többletköltséggel jár. Tapasztalt rendszergazdáink a teljesítmény és erőforrás-felhasználásával kapcsolatos tanácsokkal látják el Önt.

Hogyan csökkentheti a CPU terhelést:


  • Kapcsolja be a weboldal cache-lésének elérhető formáit. Bővebb információt a Tárhely gyorsítótár (cache) cikkünkben olvashat.
  • Fontolja meg a PHP változat frissítését a jelenlegi legmagasabb változatra és a legújabb változatú adatbázis szerver használatát. Ha egy szabványos CMS rendszert használ, mint például a WordPress, Joomla!, vagy Drupal, javasoljuk, hogy frissítse a legújabb változatra. A frissített változat fejlettebb, így gyorsabb is. Az újabb rendszerek biztonsági rendszere fejletebb, így a támadó kevesebb biztonsági rést használhat fel a bejutáshoz.

Ha a weboladal forgalma és forráskódja megvizsgálása után is megnövelt CPU terhelést tapasztal, lehetséges, hogy az osztott tárhely nem felel meg az oldal üzemeltetésére. Ebben az esetben fontolja meg a szerveres megoldásaink (virtuális vagy dedikált szerver) egyikére való váltást. A megnövelt CPU leterhetl tárhely veszélyeztetheti az osztott szerveren lévő többi tárhely működését. Ebből az okból kifolyólag megkérjük, hogy váltson virtuális vagy dedikált (fizikai) szerverre.