Git - alapok

Ez a leírás azoknak szól, akik már valaha találkoztak a Git-tel és szeretnének betekintést nyerni szolgáltatásunkba. Kezdőknek első lépésként a http://git-scm.com/book/cs oldal átböngészését ajánljuk.

Git fiók létrehozása


A Git felhasználói fiókja közvetlen kapcsolatban áll az admin.webonic.hu-n használatos felhasználói fiókjával. A Git fiókot a Bónuszok menüpont alatt létrehozni, ahol a "Git tároló kezelése" gombot találja - az első bejelentkezésnél lehetősége van új bejelentkezési adatok megadására. Ezután a böngésző az első SSH kulcs beállítására irányítja (ezt a lépést átugorhatja, a kulcsok később is megadhatók az UI-n keresztül, vagypedig a GitLab-on).


noreply@websupport.sk címről két e-mailt kap: az első a Git regisztrációt megerősítő hivatkozást tartalmazza.SSH kulcs létrehozása


Amennyiben van Linux parancssor alkalmazása és még nincs SSH kulcsa, a ssh-keygen parancs segítségével (a nyílt forrású kulcs általában a  ~/.ssh/id_rsa.pub-ban van elhelyezve) lekérheti azt.


Windows operációs rendszerben a SSH kulcsot a puttygen utility segítségével kérheti le.


Tároló létrehozásaA "Tárolók létrehozása" gombra kattintás után a rendszer felhívja Önt, hogy töltse ki az új tároló nevét. A megerősítés után rövid leírást talál, hogyan lehet új tárolót létrehozni vagy egy már meglévőt importálni. Segítségként:

Globális Git beállítások:

git config --global user.name "John Smith"
git config --global user.email "john.smith@nist.gov"

Új tároló létrehozása:

mkdir tarolom
cd tarolom
git init
touch README
git add README
git commit -m 'first commit'
git remote add origin git@gitlab.websupport.sk:<felhasznalo>/<tarolo>.git
git push -u origin master

Új tárolót a GitLab-on is létrehozhat.


Tárolók kezelése


A tárolók kezelése a GitLab-on keresztül történik, mely a https://gitlab.websupport.sk/ oldalon érhető el - a Github és a Bitbucket felhasználói itt otthon érzik magukat. Ebben a leírásban az alap funkciókat tárgyaljuk, aprólékos leírás a https://gitlab.websupport.sk/help oldalon talál.A felső menüsor a következő lehetőségeket tartalmazza:


  • dashboard - a legújabb commit bejegyzések, merge request-ek és webfejlesztők

  • keresés - a tárolók és fájlok neve, vagy fulltext keresés a forráskódban 

  • a nyilvános tárolók listája

  • saját pastebin

  • új tároló létrehozása

  • Git profil beállításai (avatar-kép nélkül egy lépést sem!)


GYIK


Létre tudok hozni több Git felhasználót is?


Egy Webonic felhasználóhoz egy Git felhasználó tartozhat, viszont a Felhasználók menüpont alatt létrehozhat új felhasználót, melynek ugyanolyan jogosultásgai lesznek, mint a rendelésnél létrehozott felhasználónak (subadminok nem tudnak Git felhasználót létrehozni, mivel a Bónuszok menüpont számukra nem elérhető).


A tárolók valamilyen módon korlátozottak?


A tárolók száma és nagysága nem korlátozott. Felhívjuk figyelmét, hogy a Git elsősorban a forráskód fejlesztéséhez használt eszköz, a bináris tartalom tárolásához nem ajánljuk. Ha az Ön projektje nagyobb bináris fájlokat tartalmaz, ajánlott ezek eltávolítása a .gitignore segítségével.

Nem tudok bejelentkezni, most mi legyen?


Ha elfelejtette jelszavát, akkor a https://gitlab.websupport.sk/users/sign_in oldalon lekérheti e-mailben a jelszó visszaállításához szükséges utasításokat. Ha tévedésből kitörölte a regisztrációs visszaigazoló e-mailt, újraküldheti azt.