Home > Tárhely - általános információk > Tárhely terhelése > Mit tegyek, ha weboldalamon keresztül nagy mennyiségű SPAM levelél kerül kiküldésre?

Mit tegyek, ha weboldalamon keresztül nagy mennyiségű SPAM levelél kerül kiküldésre?

Ha e-mailes figyelmeztetést kapott, miszerint a weboldala nagy mennyiségű spam levelet terjeszt, valószínűleg támadás érte. Ha a SPAM levelek száma meghaladja az óránkéti több száz üzenetet, a phpmail() függvény használatát letiltottuk. Ebben az esetben a következő lépéseket javasoljuk:

  • A weboldala lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizze a tárhely tartalmát, nem talál-e nem kívánt fájlokat, az alkalmazásokban hátsóajtókat vagy például nagy számú megjegyzést a társalgásban. Nézze át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. Ezek például nem kívánt átirányításokat tartalmazhatnak.
  • A forgalmi statisztikák adataiban figyelje meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsa össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel.
  • A biztonság kedvéért frissítse a belépési jelszavakat.
  • Lehetséges, hogy egy webes űrlapon keresztül terjeszti az oldal a Spam leveleket. Ez főleg akkor fordul elő, ha egy szabványos CMS rendszer űrlapot, nem pedig saját megoldást használ. Javasoljuk, hogy az ilyen űrlapokat, CAPTCHA ségítségével védje.
  • A tárhelyen lévő alkalmazásokat rendszeresen ellenőrizzük vírusok és a rosszindulatú szoftvereket keresve. Az ügyfélszolgálatunktól kérheti a weboldala ezen felüli szkennelését vagy az adatok részletes elemzését. Ez többletköltséggel jár.
  • Amennyiben elhárította a SPAM küldésének okát, az ügyfélszolgálaton kérvényezheti az űrlap újra aktiválását.