Home > Tárhely - általános információk > Tárhely terhelése > Mit tegyek, ha tárhelyemen magas az I/O terhelés?

Mit tegyek, ha tárhelyemen magas az I/O terhelés?

A megnövekedett I/O (Input/Output) terhelést a tárhelyén lévő fájlokhoz való hozzáférések megnövekedett számát jelenti. Az I/O terhelés statisztikái az Apache szerveren futó webalkalmazás és a lemeztömb ill. RAM memória közti adatforgalmat határozzák meg.

A megnövekedett I/O terhelésnek több oka lehet:


  • A weboldal vagy annak egy része magas látogatottságnak örvend, ezért kérjük ellenőrizze a weboldal logokat, AWStats statisztikákat, vagy útmutátónk segítségével figyelje meg az oldal terhelését.
  • A weboldala lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizze a tárhely tartalmát, nem gyarapodott-e meg a nem kívánt fájlok száma, mint például megjegyzések, kommentek a társalgási részben. Nézze át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. A forgalmi statisztikák adataiban figyelje meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsa össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel. A biztonság kedvéért frissítse a belépési jelszavakat.
  • Abban az esetben, ha a weboldala forgalma jogos és mégis növelt I/O forgalmat tapasztal, a magas terhelést a PHP alkalmazás helytelen megírása is okozhatja. Nézze át a forráskódot, nem olvas vagy ír nagy mennyiségű fájlt feleslegesen.
  • Az ügyfélszolgálatunktól kérheti a weboldala teljesítmény elemzését, az elemzés többletköltséggel jár. Tapasztalt rendszergazdáink a teljesítmény és erőforrás-felhasználásával kapcsolatos tanácsokkal látják el Önt.
  • A megnövelt I/O terhelés gyakori oka saját biztonsági mentések készítése. A CMS rendszerek alapméretezett beállítási szerint biztonsági mentéseket készítenek az egész tartalomról, a már meglévő mentéseket is beleértve. Az ilyen mentések nagysága (web + mentések) minden ismételt mentés során exponenciálisan növekedik, a tárhelyét így gyorasn megtelik vagy magas I/O terhelést okoz. A biztonsági mentések beállításainak ellenőrzését és a biztonsági mentések könyvtárának kihagyását javasoljuk, így nem készül biztonsági mentés a régebbi mentésekről. Másik lehetőség a biztonsági mentéseket teljes kikapcsolása, hagyatkozhat a mi biztonsági mentéseinkre.

Hogyan csökkenteni az I/O terhelést:


  • Kapcsolja be a weboldal cache-lésének elérhető formáit. Bővebb információt a Tárhely gyorsítótár (cache) cikkünkben olvashat.
  • Fontolja meg a PHP változat frissítését a jelenlegi legmagasabb változatra és a legújabb változatú adatbázis szerver használatát. Ha egy szabványos CMS rendszert használ, mint például a WordPress, Joomla!, vagy Drupal, javasoljuk, hogy frissítse a legújabb változatra. A frissített változat fejlettebb, így gyorsabb is. Az újabb rendszerek biztonsági rendszere fejletebb, így a támadó kevesebb biztonsági rést használhat fel a bejutáshoz.
  • Ha a weboladal forgalma és forráskódja megvizsgálása után is megnövelt I/O terhelést tapasztal, lehetséges, hogy az osztott tárhely nem felel meg az oldal üzemeltetésére. Ebben az esetben fontolja meg a szerveres megoldásaink (virtuális vagy dedikált szerver) egyikére való váltást. A megnövelt I/O leterhetl tárhely veszélyeztetheti az osztott szerveren lévő többi tárhely működését. Ebből az okból kifolyólag megkérjük, hogy váltson virtuális vagy dedikált (fizikai) szerverre.