Home > Tárhely és domain kezelése > Tárhely > PHP verzió módosítása

PHP verzió módosítása

A PHP legjobban hangolt frissítésével a weboldal működése hatékonyabb, valamint helyet kapnak az előzőleg nem támogatott funkciók is. Jelenleg a legkevésbé összehangolt és legtöbb hibát tartalmazó a PHP 5.3, melyet a legtöbb CMS tartalomkezelő is használ, mint pl. a WordPress 3.5 vagy a Joomla 3.


Hogyan módosítható a tárhely PHP verziója?

Az admin felületre (admin.webonic.hu) való bejelenkezés után válassza a domain kezelését, azon belül pedig a Web menüpontot, ahol a módosítás elvégezhető.

1. Válassza ki azt a mappát, amelyiken szeretné a módosítást elvégezni (a módosítás minden almappára is vonatkozik).

A mappát az első sorban ("Könyvtár kiválasztása") lehet kiválasztani, a "/" a gyökérkönyvtárat képviseli. Ha például a test.azendomainem.hu aldomain beállításait szeretnénk módosítani, a mezőbe a "/sub/test" utat kell megadni.

2. Ezután kattintson a "Módosítás" gombra.

3. Ha sikerült kiválasztani a módosítandó mappát, a PHP verzió beállítása következik. A "Könyvtár kiválasztása" sorban több lehetőség látható:

PHP 4.4 szkriptek
PHP 5.2 szkriptek
PHP 5.2 szkriptek + ionCube + Zend Optimizer
PHP 5.3 szkriptek
PHP 5.4 szkriptek

A beállításhoz írja be valamelyik sorba a ".php" rövidítést. Vigyázzon arra, hogy ne adjon meg két különböző sorban ugyanolyan beállítást (pl. .php verziónál). Ezzel a weboldal külsőre megváltozhat, előreláthatatlanul mutatkozhat.

Ha valamelyik verzió sorában nincs láncolat megadva, az adott PHP verzió nem használt. Ha a megadott láncolat pl. .php54, akkor olyan php szkript futtatható a tárhelyen, melynek utótagja a sorban megadott rövidítés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a konkrét szkriptek konkrét php segítségével futtathatók attól függetlenül, hogy milyen a tárhelyen használt PHP verzió.

A fenti leírás azokra a tárhelyekre vonatkozik, melyek még a régi infrastruktúrán találhatók. Az új infrastruktúra beüzemeltetésével a PHP verzió módosítása is leegyszerűsödött, továbbra is a WebAdmin felület "Web" menüpontja alatt lehet elvégezni a beállítást, viszont az eddigi ".php" rövidítés megadása helyett elég átkapcsolni azt.Amennyiben egy konkrét aldomain (almappa) beállításait szeretné módosítani, kattintson az "Új beállítás hozzáadása" gombra, ahol az aldomain URL címe és a PHP verzió beállítását elvégezheti egy lépésben. 


PHP verzió módosítása .htaccess-ben

WebAdmin felületen elvégzett módosítás alapja, hogy a megadott mappába létrehoz vagy hozzáadj egy új parancsot, mellyel beállítja  kivánt PHP verziót. Ezt a .htaccess fájl hozzáadásával vagy módosításával is elvégezhető, elég ha megadja a következő parancsokat:

AddType application/x-httpd-php53 .php

AddType application/x-httpd-php5 .php52

AddType application/x-httpd-php .php4


A fájlt helyezze el abba a mappába, amely használja a beállítást. Ne feledje, hogy a mappában elhelyezett beállítás minden további almappára is érvényes abban az esetben, ha az almappák nem tartalmaznak saját .htaccess fájlt.