DNS bejegyzések

A DNS bejegyzések olyan adatok, amelyek a domaineket adott IP címekhez rendelik, leegyszerűsítve így az internetes böngészést.

Gyakran a telefonkönyvhöz hasonlítják őket, mivel a domain nevekhez számot rendel - IP-t, amely a tartalom elhelyezésének megjelölése. A felhasználónak így nem kell emlékeznie a weboldal IP címére, elég ha a domain nevet tartja észben. A DNS szerverek gondoskodnak a helyes irányról.

A DNS szerverek egy olyan rendszert alkotnak, amely egy adatbázist üzemeltetnek a domain nevekről és azok IP címéiről.

A böngészőben megadott domain kapcsolódik a megadott DNS szerverhez, majd a DNS kikeresi a konkrét IP címet, ahol a weboldal tartalma található.

A DNS szerverek több féle bejegyzést tartalmaznak, a különböző bejegyzéseknek más és más szerepe van.

A bejegyzés - egy IPv4 cím hozzárendelése
A bejegyzése a domain névhez kapcsolódik és a tartalom elhelyezését adja meg. A ttl az adatok érvényességét határozza meg.


Az így beállított A bejegyzés szerint a böngésző a www.azendomainem.hu-n elhelyezett tartalmat a 37.9.169.9 IP című szerveren keresi.
Az DNS bejegyzéseken belül megadott A bejegyzés a domainhez rendelt IP címről kérvényezi a tartalom megjelenítését. Az A bejegyzések segítségével lehetséges pl. az aldomainek - a fő domaintól különböző - tárhelyhez való rendelése.

Az azendomainem.hu A bejegyzése minden kérést arra az IP címre irányít, amelyet a DNS szerverekben megadtak.

Ha létezik A bejegyzés a *.azendomainem.hu címhez, a bejegyzés minden lekérdezést a beállított IP címre küld. 

Ha nem létezik A bejegyzése a blog.azendomainem.hu címhez, de *.azendomainem.hu-hoz igen, a blog.azendomainem.hu cím a *.azendomain.hu IP címére mutat.
Ellentétes esetben, tehát ha létezik blog.azendomain.hu-hoz tartozó A bejegyzés, az *.azendomainem.hu-hoz rendelt IP címet a böngésző nem veszi figyelembe. 

A gyakorlatban megtörténhet, hogy egy domain több DNS szerveren is létre van hozva. A böngésző mindig csak azokat a bejegyzéseket veszi figyelembe, amelyek a fő DNS szerven szerepelnek.

Azon a domainek fő DNS bejegyzései, amelyek a Webonic DNS szerverei mutatnak:
ns1.webonic.hu, ns2.webonic.hu, ns3.webonic.hu

AAAA bejegyzés - A bejegyzés ekvivalens, IPv6 cím hozzárendelése

CNAME bejegyzés - Canonical Name record rövidítése. Ezzel a bejegyzéssel biztosítható, hogy a domain név egy másik domain alias-a legyen. Az alias domain DNS bejegyzései és aldomainjei azonosak az eredeti domain névvel. A DNS bejegyzésekben a CNAME felülírja az A és MX bejegyzéseket, tehát a böngésző elsődlegesen a CNAME szerint keresi a domaint a szerveren. Ha nem létezik CNAME bejegyzés, az A bejegyzéseken keresztül keresi tovább a tartalmat.

MX bejegyzés - (mail exchange bejegyzés) a mail exchange server listáján keresi a domain nevet. Az MX bejegyzésben megadott IP cím arra a szerverre mutat, melyen a konkrét e-mail fiók megtalálható. E-mail küldésnél a leveleket a levelező szerver IP címére kézbesítik. Az MX bejegyzések módosításával a levelezés pl. saját e-mail szerverre irányítható.